Facebook
Facebook is een internationaal sociaal netwerk, waarbij gebruikers hun persoonlijke interesses delen en met familie,  vrienden en kennissen in contact kunnen blijven. In Nederland heeft Facebook 6,4 miljoen gebruikers (bron Social Bakers, 2012). Van de online Nederlanders is 42% actief op het sociale netwerk. Wereldwijd is Facebook de nummer één sociale netwerksite met meer dan 800 miljoen leden.

Google+
Google+ is het sociale netwerk van Google dat op 28 juni 2011 is gelanceerd. Het grootste verschil van het netwerk ten opzichte van Facebook en Hyves is de manier waarop gebruikers zich met elkaar kunnen verbinden. Gebruikers kunnen ‘kringen’ aanmaken. Binnen de kringen kunnen vrienden toegevoegd worden waarmee berichten gedeeld worden. In Nederland telt Google+ rond de 650 000 leden. Wereldwijd is het aantal meer dan 100 miljoen (bron: Marketingfacts, maart 2012).

LinkedIn
LinkedIn is het grootste zakelijke sociale netwerk in Nederland waarbij gebruikers contact kunnen leggen met (ex-) collega’s, werknemers en andere professionals. Op LinkedIn kunnen gebruikers elkaar vinden op basis van een ingevuld ‘zakelijk profiel’ waarbij ook een CV toegevoegd kan worden. In Nederland telt LinkedIn meer dan 3 miljoen gebruikers (bron: Marketingfacts, maart 2012). Wereldwijd heeft het netwerk meer dan 150 miljoen gebruikers (bron: LinkedIn, februari 2012).

Twitter
Twitter is een microblogsite waarbij gebruikers korte berichten van maximaal 140 karakters kunnen versturen. Als gebruiker van Twitter kan de gebruiker andere volgen of gevolgd worden. Het netwerk is in korte tijd flink gegroeid en heeft in Nederland 5,2 miljoen geregistreerde accounts (bron: Semiocast, maart 2012). Hiervan zijn er 1,3 miljoen actief. Wereldwijd zijn er meer dan 500 miljoen accounts geregistreerd, waarvan 140 miljoen actief. Per dag versturen Twitter gebruikers ruim 340 miljoen tweets (bron: Marketingfacts, maart 2012).

Youtube
Youtube is een social video sharing platform waar gebruikers video’s kunnen uploaden, bekijken, becommentariëren en delen. Het is een van de grootste sociale netwerken ter wereld met maandelijks meer dan 800 miljoen unieke gebruikers. Dagelijks worden er meer dan vier miljard video’s bekeken, elke minuut wordt er 60 uur aan videomateriaal geüpload (bron: Marketingfacts, maart 2012).

Pinterest
Pinterest is een sociaal content sharing platform. Leden kunnen op het internet afbeeldingen, video’s of interessante links vast ‘pinnen’ en vervolgens op een eigen board plaatsen. Wereldwijd bedraagt het aantal leden 10,4 miljoen (bron: Marketingfacts, maart 2012). Het aantal unieke bezoekers komt uit op 31 miljoen (bron: Marketingfacts, maart 2012).

Instagram
Instagram is een sociale foto sharing platform dat gebruikers in staat stel om een foto te nemen, hier een digitale filter voor te selecteren en het resultaat te delen met vrienden. Instagram is in oktober 2010 opgericht en in korte tijd sterk gegroeid. In april 2012 heeft Facebook het foto sharing platform overgenomen voor 1 miljard dollar. Wereldwijd heeft Instagram inmiddels 27 miljoen leden (bron Instagram, februari 2012).

Spotify
Spotify is een internet muziekstreaming dienst, opgericht in 2006. Gebruikers kunnen miljoenen muzieknummers kiezen uit een grote database die beluisterd kunnen worden. Een gebruiker kan een afspeellijst aanmaken en die met andere gebruikers delen. Ook kan een koppeling gemaakt worden met Facebook, zodat de muziek met vrienden kan worden gedeeld. Wereldwijd heeft de muziekdienst drie miljoen betalende gebruikers (bron: Techzine, januari 2012).

Flickr
Waar het bij YouTube draait om video’s, staat bij Flickr foto’s centraal. Gebruikers kunnen foto’s uploaden en met elkaar delen. Als men foto’s upload kan men aangeven op welke voorwaarden de anderen gebruikers de foto’s mogen gebruiken. Ook kunnen foto’s in een privégedeelte worden geplaatst, dat alleen te bekijken is door gebruikers die daarvoor toestemming van de uploader hebben. Foto’s kunnen daarnaast bewerkt worden. Gebruikers hebben de mogelijkheid om korte commentaren en categorieën aan de foto’s toe te kennen. In september 2010 waren er 5 miljard foto’s op Flickr. Per minuut worden er meer dan 3000 foto’s op Flickr ge-upload.

Foursquare
Met Foursquare kan een gebruiker in verschillende gelegenheden op verschillende locaties inchecken. Net als Twitter wordt Foursquare vaak gekoppeld aan Hyves, Twitter en Facebook, zo wordt het sociale netwerk op de hoogte gehouden van waar de gebruiker is. Foursquare is een location-based service en is in Nederland het grootste.

Vimeo
De bekendste dienst voor het online delen van videofilmpjes is zonder twijfel YouTube. Minder bekend is Vimeo.com. Vimeo is een uitstekend alternatief voor YouTube, zeker voor de serieuzere filmer.

Delicious
Delicious behoort tot de categorie social bookmarking. Het is een site om online favorieten of bookmarks te bewaren, te rangschikken in categorieën en te delen met anderen. Met del.icio.us kunnen niet alleen eigen favorieten online worden geraadpleegd, er bestaat ook de mogelijkheid om die van anderen te raadplegen. Del.icio.us is niet alleen nuttig voor het bewaren van bookmarks, maar ook als een zeer efficiënte zoekmachine. Doordat de resultaten handmatig geplaatst zijn en aan elke resultaat een vorm van populariteit zit, worden de ongewenste websites en advertenties gefilterd. Op die manier kunnen nieuwe sites eenvoudiger worden ontdekt.